BELEIDSPLAN 2024-2029

 

 

1.    Algemeen en Inleiding

 

2.    Profiel van de Protestantse Gemeente  Oudenhoorn

 

3.    Kerkenraad

 

4.    Pastoraat

 

5.    Diaconie

 

6.    College van Kerkrentmeesters

 

7.    Protestantse Vrouwengroep

 

8.    Doelstellingen 2024-2029

 

 

1. Algemeen  en inleiding

Dit is het beleidsplan van de Protestantse Gemeente Oudenhoorn . Bij de bedijking van de Polder Oudenhoorn in 1355 bepaalde Floris van Borssele dat van elke honderd gemeten nieuw bedijkt land er één moest worden bestemd voor de in de polder te bouwen kerk. Wanneer de kerk is gebouwd, is niet zeker, hoogstwaarschijnlijk in 1363. De kerk is na de reformatie overgaan in protestantse handen. De geschiedenis van de kerk is er één van verbouwingen en renovaties. In 1915 brandde de kerk geheel af, maar veel van de inventaris kon worden gered, waaronder de koperen kronen en het ornament van de lezenaar en de preekstoel. In 1921 kon de nieuwe kerk in gebruik worden genomen. In 2019 is er een nieuwe toiletgroep gebouwd. De kerk heeft in 2013/2014 een grondige restauratie ondergaan.

 

2. Profiel van de Protestantse Gemeente  Oudenhoorn

Door betrokkenheid met elkaar wil de gemeente opkomen voor mensen in hun kwetsbaarheid, zowel in de directe omgeving van Oudenhoorn als daarbuiten. Hierin spelen het pastoraat en diaconaat een grote rol. De Protestantse Gemeente Oudenhoorn wil hiermee Gods bewogenheid om mensen als een levende werkelijkheid tonen. Als gemeente van Christus willen we een open en gastvrije gemeente zijn, waar iedereen een plaats kan vinden en waar elkaars mening wordt gerespecteerd.

Wij willen vanuit de dorpsverbondenheid omzien naar iedereen die de Heer op ons pad brengt. De zondagse eredienst is brandpunt van ons gemeenteleven. De diensten beginnen om 9.30 uur. Iedere laatste zondag van de maand is er gelegenheid om met elkaar koffie te drinken.

De Protestantse Gemeente Oudenhoorn heeft één predikantsplaats en de predikant is benoemd voor 60% van een volledige predikantsplaats.

 

Locatie:  Ring 1. 3227AS te Oudenhoorn.

 

Het dorp Oudenhoorn is onderdeel van de gemeente Voorne aan Zee en breidt nog steeds uit. Het kerkgebouw vormt het middelpunt van ons dorp. Naast de wekelijkse eredienst vinden hierin diverse activiteiten plaats.

De gemeente is verdeeld in twee secties: sectie 1 behelst de gemeenteleden in het dorp en sectie 2 behelst de gemeenteleden die zich verbonden voelen met de Protestantse Gemeente Oudenhoorn, maar wonen in de omliggende gemeenten.

 

Opbouw gemeente: peildatum 1 januari 2024:

Belijdende leden:                               72

Doopleden:                                    143

Ingeschreven als blijkgever

Van verbondenheid:                    172

 

Hoofdtaak van de kerkenraad is  beleid bepalen en coördineren. Met dit beleid geeft de kerkenraad de richting aan. De kerkenraad stelt de begrotingen en jaarrekeningen vast, beroept de predikanten en benoemt de ambtsdragers.

Het voorzitterschap van de kerkenraad wordt  vervuld door een kerkenraadslid.

Een grote groep mensen doet op één of andere wijze vrijwilligerswerk binnen de gemeente.

Deze enthousiaste gemeenteleden willen met eigen talenten en inzet, vormgeven aan een open, betrokken en eigentijdse manier van geloven. In vieringen, catechese, kringwerk, pastoraat en het werken op de rommelmarkt hoopt men met elkaar dienstbaar te zijn aan de opbouw van onze gemeente.

 

 

3. Kerkenraad

De kerkenraad stelt zich ten doel:

·         Erediensten op zon- en feestdagen te houden en als er kinderen zijn een kindernevendienst.  Deze diensten zijn voor iedereen toegankelijk. Inhoud en vormgeving dienen een voortdurend punt van aandacht te zijn.

·         Het gemeenschapsgevoel en geloofsbeleving binnen de gemeente te bevorderen.

·         Pastorale en diaconale zorg te verlenen.

·         De taken van de diverse vrijwilligers te coördineren, te bevorderen en te waarderen.

·         Het bezit en de gelden van de Protestantse Gemeente Oudenhoorn juist te beheren, teneinde de gemeente in stand te houden.

·         De gemeenteleden regelmatig en goed te informeren over de gang van zaken binnen de gemeente, o.a. via het kerkblad en de web site.

 

 

4. Pastoraat                                                                                                                                                                                         

Het pastoraat wordt uitgevoerd door de predikant en de ouderlingen.

Zij onderhouden het contact met gemeenteleden, o.a. door persoonlijke huisbezoeken en/of andere contacten van sociaal-religieuze aard, zoals:

Het zenden van een uitnodiging aan de mensen, van wie het afgelopen jaar een familielid is overleden, om de kerkdienst bij te wonen op de laatste zondag van het kerkelijk jaar, waarin de gestorvenen uit de gemeente worden herdacht.

De predikant zorgt voor een goed contact met de jongeren via het catechese-onderricht.

 

5.    Diaconie

Het werk van de diaconie omvat het omzien naar elkaar plaatselijk en wereldwijd en bevat onder andere de volgende activiteiten:

·         Ondersteuning van gemeenteleden in acute nood

·         Het mede organiseren van speciale diensten o.a.  de Oogstdienst en het collecteren tijdens de diensten.

·         Het dienen aan tafel tijdens het Heilig Avondmaal.

·         Mensen die moeilijk naar de kerk kunnen komen, de mogelijkheid bieden om later de dienst te beluisteren, of vervoer aan te bieden.

·         Het verzorgen van de wekelijkse bloemengroet naar zieken.

·         Het jaarlijks opstellen van een collecteplan op basis van het collecteplan van Kerk in Actie. Alle collecteopbrengsten en de doelgerichte giften worden voor 100% doorgestuurd.

 

6.    College van Kerkrentmeesters

Het College van Kerkrentmeesters  is verantwoordelijk voor de binnenkomende gelden. Zij zorgt voor de eigendommen en bezittingen van de gemeente.

Er worden allerlei activiteiten ondernomen om geld in te zamelen voor het onderhoud van bezittingen en gebouwen. Een groot aandeel wordt geleverd door de wekelijkse rommelmarkt.

Gelden die binnenkomen voor pastoraal werk, worden aangewend voor de zorg binnen de gemeente.

De toepasselijke bepalingen van de kerkorde en de plaatselijke regeling zijn de leidraad, evenals wettelijke voorschriften.

De werkgroepen en commissies leggen financiële verantwoording af aan het college van kerkrentmeesters en deze leggen weer verantwoording af aan de kerkenraad. De boekhouding wordt gevoerd conform paragraaf 6.1.6 van de plaatselijke regeling.

Verhuur kerkgebouw en vergaderruimten valt eveneens onder de verantwoordelijkheid van de kerkrentmeesters.

 

 

7.    Protestantse vrouwengroep

Er komt een groep vrouwen bij elkaar op maandag middag om te handwerken voor goede doelen.

 

8.    Doelstellingen 2024-2029.

De kerkenraad stelt zich het volgende ten doel:

·         Actief bevorderen van de saamhorigheid binnen en buiten de gemeente.

·         De vele niet ingeschreven inwoners van Oudenhoorn, die zich wel verbonden voelen, stimuleren om zich in te schrijven als blijkgever van verbondenheid.

·         Nieuwe inwoners bezoeken en proberen bij de kerk te betrekken.

·         Opstellen van een meerjarenplan beheer gebouwen en bezittingen.

·         Kerkdiensten wekelijks online uitzenden via “Kerkdienst gemist”.